Gezond ouder worden – De healthcheck

 

Ouder worden, er komt een moment dat je het aan je lichaam begint te merken. Zo verandert je uiterlijk doordat je huid slapper wordt en je wat extra vet opslaat rond je buik. Maar niet alle veranderingen zie of voel je, ook al zijn ze er wel degelijk. Wat denk je van stijve spieren en gewrichten of het sneller breken van botten? Ouder worden is niet te voorkomen, maar ongemakken die ermee samenhangen kun je wel degelijk uitstellen, bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl. Care for Women houdt zich al bijna 20 jaar met vrouwengezondheid bezig en weet als geen ander hoe je als vrouw zo lang mogelijk gezond en fit blijft. Bijvoorbeeld door middel van een gezondheidscheck.

 

  Niet alle veranderingen zie of voel je,
ook al zijn ze er wel degelijk

 

Gezondheidscheck: APK van het lichaam

Je voelt je goed, hebt nergens last van, maar je denkt soms; wat als er nou toch iets is? Je zou wel eens gewoon willen laten nakijken of alles normaal is. Of je geen risico’s loopt waar je niets vanaf weet. Dan kun je bij de Care for Women specialiste terecht voor een gezondheidscheck. Tijdens de gezondheidscheck bepaalt Germaine Deckers je glucose, cholesterol, bloeddruk en BMI. Na afloop van de gezondheidscheck krijg je direct adviezen mee om de uitslagen te verbeteren. Zo kun je actief en gericht aan de slag met eventuele risicofactoren.

 

Tijdens de gezondheidscheck worden de volgende metingen uitgevoerd:

  • Bloedsuikerspiegel

  • Cholesterolgehalte (gesplitst in HDL, LDL en tryglyceriden)

  • BMI (is uw gewicht gezond bij uw lengte)

  • Bloeddruk

 

Preventieve Vrouwengezondheid

De healthcheck kan uitgebreid worden met extra analyses. Zo weet je of je extra risico loopt op het krijgen van botontkalking (osteoporose), hart- en vaatziekten en/of borstkanker.

 

De volgende analyses worden gedaan:

  • De Risicotest Botontkalking (osteoporose)

  • Risicobepaling Hart- en Vaatziekten

  • Borstkanker Risico Check

 

De overgang en botontkalking, hart- en vaatziekten en borstkanker

In je vruchtbare jaren  komen uit je eierstokken vrouwelijke hormonen vrij: oestrogenen en progesteron. De productie daarvan hangt samen met de aanwezigheid van eicellen in de eierstokken. Vooral de oestrogenen zijn belangrijk: ze hebben invloed op hart en bloedvaten, botten, hersenen, borsten en urinewegen. Oestrogenen verlagen de kans op aandoeningen.
Tijdens de overgang raken de eicellen op en komen er steeds minder hormonen vrij. Na de overgang is deze beschermende werking dus voorbij. Botontkalking (osteoporose) en hart- en vaatziekten kunnen aanwezig zijn zonder dat je dit merkt.


Omdat de periode van de overgang vaak gepaard gaat met het stijgen van de risicofactoren, raadt Care for Women vrouwen aan om na het 50e levensjaar regelmatig een gezondheidscheck te laten verrichten. En waarom ook niet? Zo’n gezondheidscheck kan immers een belangrijke bijdrage leveren aan gezond ouder worden. Dat is toch belangrijk?

          
Gezond ouder worden: ken je risico's!
Ook voor mannen